Välkommen till min värld

28 januari, 2009

Army

27 januari, 2009

Street life

Bajspartiklar

Folk talar ibland om bajspartiklar. Jag har själv hört det. Jag kan inte säga att jag vet vad en bajspartikel är, egentligen, men jag fattar så mycket som att namnet i sig är självförklarande. Dessa små, små, små, små bajsbitar svävar runt i den luft som vi så girigt suger ner i våra lungor. Bajsbitarna finns lite här och var och för det mesta suger vi oss dem utan att klaga. Men om det finns bajspartiklar på en restaurant, då måste den stänga. Det vet jag, det har jag hört folk säga. 
Vilket är märkligt, tycker jag. För om man tänker efter lite kommer man fram till att man allt som oftast släpper ut sina stora bajsbitar hemma, i sin alldeles egna toalettstol. Alltså är det säkert att säga att koncentrationen av bajspartiklar torde vara skyhög hemma, i ens alldeles egna badrum. Och här kommer det jag inte förstår, för alla människor som jag någonsin har besökt i deras hem, och deras badrum, förvarar sina tandborstar i sina badrum. Jag har aldrig sett någon som sveper skyddsplast runt sin tandborste mellan användningar, utan alla bara låter sina tandborstar stå helt oskyddade i badrummet och absorbera bajspartiklar. Detta innebär med andra ord att i stort alla människor dagligen fyller munnen med sitt eget och andra samboendes bajs. Och att det sker på en helt och hållet frivillig basis gör det hela så mycket roligare. 

18 januari, 2009

Hur en rasistisk fördom betalade för en tredagars hotellvistelse

Följande historia är helt sann, i sin helhet. Jag har bara tagit mig friheten att ändra och krydda detaljer. 

En kvinna, någonstans i åldersspannet mellan 50 och 60 år, infriar sin livslånga dröm om att åka till det mytomspunna New York, då hon och maken bokar en resa till USA. Hon är glad, uppspelt. Kanske att hon att hade svårt att sova natten efter det att hennes drömmars resa bokades. Kanske berodde sömnlösheten på att tankarna inte villa sluta snurra och kanske viskade hon sin makes namn i den mörka natten i hopp om att även han var vaken och därigenom bekräfta att hans uppspelthet var lika total som hennes. 

 

Några dagar innan drömresa till USA och New York satt kvinnan på jobbet och pratade med sina jämnåriga kollegor. Givetvis var samtalsämnet kvinnans nära förestående resa. Alla var bara så avundssjuka. Efter en stund höjer en av kollegorna ett varningens finger och säger med skärpa i rösten att det finns mycket svarta människor i USA och att dessa människor måste kvinnan se upp med. Kvinnan nickar eftertänksamt men hon frågar ändå varför hon måste se upp med dem, de svarta människorna. Svaret från den omtänksamma kollegan kommer snabbt och utan omsvep; för att de rånar folk. 

 

På väg hem från jobbet ekar kollegans röst i kvinnans huvud - "för att de rånar folk". Kvinnan vill ju inte bli rånad men i just ögonblicket bestämmer hon sig för att inte låta rädslan äga henne och lägga sordi på hennes drömmars resa. Genast känns allt bättre, pirret i benen och magen återvänder och hon börjar återigen repetera de engelska glosor hon gett sig själv i läxa för dagen. 

 

I New York.  Allt är precis så fantastiskt som kvinnan föreställt sig. Skyskraporna är till och med ännu högre än hon trodde och det ryker faktiskt ur gatubrunnarna. På riktigt. Kvinnan och hennes make har checkat in på ett lite dyrare hotell än vad de egentligen hade tänkt sig: men va tusan, vi kommer aldrig till New York igen, sa de till varandra innan de marscherade in genom dörrarna och slängde kreditkortet på den marmorbeklädda receptionsdisken. 

 

På den andra dagen av New York-vistelsens fyra dagar har kvinnan ett ärende till receptionen. Hon kliver in i hissen och säger världsvant till mannen som trycker på våningsknappen för den våning man önskar åka till: ”The lobby, please”. Mannen i hissen ler ett leende som inte på något sätt når mannens ögon. Kvinnan märker dock inte det eftersom hon är så nöjd med sitt engelska uttal. Efter en stund plingar hissen till och stannar på den tionde våningen.

 

In i hissen stiger en svart man. Kvinnan stelnar till och minns för första gången under sina drömmars resa vad hennes omtänksamma kollega varnade henne för. Hon trycker handväskan närmare mot kroppen och vänder sig liksom inåt hissväggen, för att slippa titta på den svarta mannen. Efter det att den svarta mannen ställt sig till rätta i hissen, vänder han huvudet mot hissmannen och säger: "Down".

 

Nu rämnar kvinnas värld. Panikens tunga dimma lägger sig över hennes hjärna som smält ost kring en hamburgare. Det enda hon tänker på är att hon inte vill dö, i en hiss, i New York. Så hon gör det hon anser kommer att göra så hon slipper dö, i en hiss, i New York. Vilket förstås är att slänga sig ner på golvet i hissen samtidigt som hon föser väskan mot, den galna och med mord i sinnet, svarta rånaren. 

 

I samma stund som väskan snuddar den mordiske rånarens fötter. Tittar han ner på kvinnan som ligger ihopkrupen på golvet med ena armen utsträckt, i en position som närmast liknar den position en idrottar gör när denne lyfter sin pokal mot himmeln och mottar publikens jubel. Kvinnan möts dock inte av något av jubel. Hon möts av ett gapskratt så ljudligt och hjärtligt att kvinnan ganska snart inser att hon inte är på väg att bli rånad och än mindre mördad. Hissen plingar till igen och den svarta mannen går gapskrattande ut ur hissen. Kvar ligger kvinnan. Glad över att inte ha blivit mördad men glädjen krossas snart av skamkänslor, tyngre och mer levande än något kvinnan någonsin känt i sitt liv.

 

När kvinnan och hennes make två dagar senare ska betala för sin vistelse på det för dem lite för dyra hotellet, säger mannen i receptionen att rummet redan är betalt. Kvinnan, som är så ärlig som bara en svensk i medelålder kan vara, säger oförstående att det inte kan vara möjligt. För varken hon eller maken har betalat så därför är det enda möjliga alternativet att det har blivit något fel. Lite upprörd är hon allt, hon vill ju göra rätt för sig. Men mannen i receptionen bara skakar på huvudet och innan kvinnan hinner protestera ytterligare tar receptionisten fram en liten lapp på vilket följande står:

 

                            "Thanks för the laugh."

                            - Eddie Murphy

Livsgnistan hårt åtsatt

Att återvända till ett av mörkret och kylan ockuperat Sverige är inte bra för livsgnistan. Att gå utanför dörren och trots en tjock vinterjacka, mössa och vantar frysa så att blodet nästan slutar att cirkulera är inte bra för livsgnistan. Att efter en månads frånvaro från den svenska nöjesvärlden sätta på TV:n och se Blondinbella fara omkring på ett strålkastarbelyst parkettgolv är inte bra för livsgnistan. Att ägna en stor del av sin vakna tid åt att tänka vilket kallt och mörkt skitland Sverige egentligen är gör inte heller det underverk för livsgnistan.
Bloggtoppen.se

Portfolio

Portfolio
Några av mina bilder i ordnad form

Bloggintresserade