Välkommen till min värld

26 maj, 2009

Mode är ett experiment i syfte att utforska människans oförmåga att ifrågasätta

Mode. Jag börjar bli allt mer övertygad om att mode bara är ett enda stort experiment. Jag tror att de så kallade modeskaparna egentligen är sluga forskare som på uppdrag av någon akronym myndighet testar hur långt det är möjligt att få människor att göra saker utan att ifrågasätta varför de gör som de gör. Jag har länge misstänkt att det ligger till på detta viset och mina misstankar stärktes ytterligare förra året när chinosarna gjorde comeback. Det var visserligen inte chinosarna i sig som stärkte min tes utan hur modefolket bar sina chinosar; upprullade i fotänden så att de flerfärgade strumporna - ja, alla som har upprullade chinosar har alltid färgglada och eller flerfärgade strumpor - syntes. Till en början trodde jag att folk bar sina chinos på detta vis i en sorts ironisk anda, såsom vissa har en ironisk mustasch eller en ironisk t-shirt med tryck. 

Det visade sig dock en bit in i chinostrenden att de som har upprullade chinos med flerfärgade strumpor under, inte frontade den stilen med avsikten att vara ironisk. Nej då, det har visat sig att denna stil är nästintill uteslutande reserverad för folk som tar sig själva på väldigt stort allvar. De så kallade hippa människorna, de som iklätt sig rollen som försökskaniner utan någon som helst antydan till ifrågasättande och självrannsakan. 

Chinostrenden lever fortfarande kvar och sedan dess har modeskaparna inplanterat andra modetrender med blandade resultat. Men inget riktigt så omvälvande som chinosarna. Jag har faktiskt haft känslan av de medvetet har legat lite lågt. Det var egentligen inte förrän i dag som jag till fullo förstod vad modeskaparnas frånvaro berodde på. Jag satte på Vakna med the Voice i morse och insikten slog mig med kraften av ett paintbollskott på ena pungkulan. I studion satt nämligen Josefine Crawford med låtsasglasögon. Så genialiskt, modeskaparna har legat lågt därför att de har fokuserat alla sina krafter på sitt nästa stora experiment; att få folk med perfekt syn att bära glasögon med plastglas. 

Jag rös där jag satt i soffan. Modeskaparna är så fullkomligt briljanta i all sin slughet att jag inte kan göra annat att kapitulera inför dessa mästerhjärnor. Glasögon är ett hjälpmedel för den som har dålig syn och om man ska se krasst på det, ett tecken på en defekt hos den människan. Ser ni då briljansen i denna den senaste fasen i modeskaparna sluga experiment. De vill alltså få personer med perfekt syn att bära glasögon, som inte längre är glasögon utan bågar med plastglas, och de vill att folk ska bära dem utan ironi och som ett tecken på deras hipphet. 

Slår denna trend med låtsasglasögon igenom på allvar bland Sveriges hippa människor, förutspår att jag den hetaste accessoaren nästa vår kommer att bli rullstolen. I alla fall för de som är riktigt hippa. Har man däremot inte uppnått full hippstatus ännu tror jag att kryckan är den mest passande accessoaren.   

1 kommentar:

enikOne sa...

aaahahahhaa!

helt suvveränt!

Bloggtoppen.se

Portfolio

Portfolio
Några av mina bilder i ordnad form

Bloggintresserade