Välkommen till min värld

07 oktober, 2009

Vi går in i högsäsong

Nu är hösten här, på riktigt. Det kan jag med säkerhet säga därför att helt plötsligt börjar alla grymma tv-serier sändas igen. Det hela är förstås helt oförenligt med en grundkurs i litteraturvetenskap där tanken är att man ska spendera fyra till fem timmar om dagen med att läsa grekiska tragedier och dramer. Det är lätt att välja ett avsnitt av "The Office" i stället, det är faktiskt det.

Men allt blir inte automatiskt indräkt i ett rosa skimmer av vaselinsoftat ljus bara för att det helt plötsligt går att titta på tv igen (via datorn, eftersom Sverige fortfarande ligger ohjälpligt efter när det gäller bra tv-serier. Tack TPB). Nej, glädjen förbyts ofta och i oroväckande många fall till ett dystert konstaterande över att ens gamla favoritserie helt plötsligt har tappat det. Jag tror till viss del det kan bero på att det har varit ett uppehåll. Serien har liksom legat till sig i hjärncentret för populärkultur och under tiden har man fyllts av nya intryck och idéer så att när det sedan blir dags igen att återuppta tittandet känns det inte längre lika högkvalitativt. Lite som när man äter något som man älskade som liten men som nu i vuxen (hahaha) ålder smakar ytterst medelmåttigt.

Till en annan del kan det bero på att många serier helt enkelt mår bäst av att bara sändas i en eller två säsonger om man ser till idéen som serien bygger på. Här kommer förstås den förmenta girigheten in i bilden, för att lägga ner en populär tv-serie är lika svårt för en studiochef som för ett Jehovas vittne att producera en kritisk tanke. Det vill säga näst intill omöjligt, men undantag finns alltid och jag tänker då närmast på "Seinfeldt" och "Vänner" som lades ner när de var som populärast.

Som det är nu i tv-världen håller jag den tredje säsongen som den mest kritiska. Det är i det läget man kan skilja agnarna från vetet, för att uttrycka mig gammeldags. Ta en så briljant serier som "Dexter" som efter två briljanta säsonger följde upp med en tredje där det aldrig riktigt tände till. Det här gör förstås att jag är mycket, mycket orolig för att jag kommer att bli tvungen att konstatera att: nej, det här håller inte längre.

Just nu finns det ett gäng med serier som befinner sig i samma prekära situation som "Dexter". De är följande:

Desperate Housewives
Two and a half men
Californication
Entourage
30 Rock
Flight of the Concords

Läget för dessa ser inte bra ut, somliga har ett bättre läge än somliga andra men ingen av dem skulle nog ha något emot att placera in i facket - vi som sitter säkert:

Lost
The Office (US)
South Park
Family Guy
Weeds
Heroes
(mfl)

"Lost" är väl egentligen den enda serie jag kan komma på som efter en rejäl svacka återhämtade sig och kom tillbaka, bättre än någonsin. "Lost" är ju i sanningen ett väldigt speciellt exempel på en tv-serie. För det var inte den tredje säsongen som var den sämsta för "Lost", nej, det var ju den andra säsongen som helt saknade styrning och den ena mer pårökta intrigen än den andra presenterades för en hel värld av oförstående tittare. Men just på grund av den första säsongens briljans härdade man ut och det belönas med nu, i säsong 5 då det man får veta saker som anspelar på sådant som hände under just den andra säsongen. Magiskt.

Nej, det ska bli intressant att se vilka serier som håller måttet och vilka som kommer att kasseras och passeras till mediabruset. Men allra mest inväntar jag förstås dagen då "Lost" återigen träder in i bilden (ordvits avsedd) och förhoppningsvis fortsätter att regera som den kung serien är.

Inga kommentarer:

Bloggtoppen.se

Portfolio

Portfolio
Några av mina bilder i ordnad form

Bloggintresserade