Välkommen till min värld

11 augusti, 2009

G.I. Joe-filmen är så hjärndöd att en fästing framstår som intelligent i jämförelse

I en ”inte alltför avlägsen framtid” blir fyra stridsspetsar fyllda med metallätande nanorobotar stulna. På vilka faller ansvaret att rädda världen från nanorobotar och makttörstande galningar? Jo, på G.I. Joe-arna förstås.

Den ingressen räcker för att sammanfatta vad "G.I. Joe: rise of cobra" handlar om. För detta är inte film som prioriterar handling och djup utan det är action från början till slut. Att titta på "G.I. Joe: the rise of Cobra" är som att lyssna på musik på Mix Megapol - det vill säga så ytligt, innehållslöst och menlöst att reklamfilmerna för Werters Original framstår som djupsinniga mästerverk i jämförelse.

Filmen klassas som ett actionäventyr men eftersom det i den "inte alltför avlägsna framtiden" inte verkar finnas några som helst byggnadstekniska begränsningar framstår det hela mer som ett science fiction-äventyr, fast på jorden. Men den korrekta genrebestämningen hade egentligen varit specialeffektsporr.

Men i just detta fall är det bara bra att regissören öser på med action och specialeffekter för under de sekunder där inga vapen avfyras eller missiler exploderar tvingas man lyssna på töntiga one-liners eller töntiga raggningsförsök eller töntigt ränksmideri eller töntigt visslande eller helt enkelt bara töntigt tönteri.

Sen är det ju det där med att något geni valt att ha med ett rasande Eiffeltorn i trailern för filmen. Och visst, det är ju snyggt gjort och det säkert någon som blir lockad att se filmen på grund av den snygga scenen. Men kanske att denne någon eventuellt blir lite besviken när denne någon, efter två sekunder in i vad som ska visa sig vara en tio minuter lång biljakt, inser att Joe-arna inte kommer att lyckas rädda Eiffeltornet.

Vissa filmer är perfekta som så kallade "bakfyllefilmer" då de inte kräver alldeles för mycket tankeverksamhet utan man kan mest bara titta på bilderna och ändå förstå sammanhanget. "G.I. Joe: the rise of Cobra" är inte en sådan film, den är för hjärndöd för att fungera som bakfyllefilm.

Betyg: 1 av 5

Inga kommentarer:

Bloggtoppen.se

Portfolio

Portfolio
Några av mina bilder i ordnad form

Bloggintresserade