Välkommen till min värld

27 augusti, 2009

District 9 - vilken film!

Två grymma filmer inom loppet av en vecka. Först Tarantinos "Inglourious Basterds" som antagligen kommer att stå oöverträffad i brahet vid årets slut. Och nu, "District 9" som inte är riktigt lika bra som "Inglourious Basterds" men nästan. Nä, det var en lögn, den är en klass sämre än "Inglourious Basterds" men ändå riktigt bra. Betyget blir en fyra och hade hela filmen varit gjort som en mockumentär vet i sjutton om det inte hade varit en klockren femma?

Vad är det som är bra? Allt men framför allt storyn och den svidande kritiken mot mänskligheten och vår förmåga att förtrycka och mörda och stjäla och offra för vår egen vinning. "District 9" är en mockumentär men där de "dokumentära" kamerorna inte finns får vi ändå följa med och se vad som händer.

Huvudpersonen heter Wikus van der Merwe, bara namnet är ju underbart. Wikus. Tänk sedan hur den sydafrikanska brytningen alla pratar med får tankarna att vandra till "Flight of the Concords"-grabbarnas sköna Nya Zeeländska dialekt. Och hur den "dokumentära" stilen får en att tänka på "The Office", då kan ni förstå vilken härlig blandning av humor och urflippad story vi har att göra med här. Till åt mig snabbt summera storyn:

Utomjordingar kommer till jorden, de ”landar” ovanför Johannesburg, inget händer, människor borrar sig in i deras skepp och finner en massa sjuka och undernärda utomjordingar, utomjordingarna placeras på ett inhägnat område, de ökar i antal, människorna börjar ogilla dem, utomjordingarna dräller omkring utan mål, de blir beroende av kattmat, de byter sina vapen mot kattmatt med nigerianska kriminella gäng, de ökar i antal, District 9 blir en fullfjädrad slum, efter 20 år börjar människorna att ogilla dem skarpt och kallar utomjordingarna för det nedsättande epitet ”Prawns”, människorna bestämmer sig för att flytta alla utomjordingar till ett nytt ställe långt utan för stan, en omlokaliserings som sköts av ett företag som är världens näst största vapenhandlare och egentligen bara är ute efter utomjordingarnas vapen och tekniska hemligheter.

Vad sägs om det? Just det, fantastiskt. "District 9" är så sjukt snyggt gjord att jag stundtals glömde bort att detta inte var en dokumentär och att ett gigantiskt rymdskepp faktiskt inte hoovrar över Johannesburg.

Det hela är mycket finurligt uttänkt och när utomjordingarna, som nedsättande kallas för "Prawns", blir heta på kattmaten är symboliken så total och så underbar att det var länge sedan jag smålog så mycket för mig själv där jag satt i biomörkret.

Inga kommentarer:

Bloggtoppen.se

Portfolio

Portfolio
Några av mina bilder i ordnad form

Bloggintresserade